Bali Kintamani

IND3

Káva s vysokým tělem a vysokou aciditou. Vyznačuje se sladkou chutí s náznaky tmavé čokolády a ovocnou, citrusovou dochutí.

Dostupnost: Skladem
1 940 Kč - 485 Kč
ks

Varieta odrůdy Arabica
Kartika
Nadmořská výška pěstování
1300 - 1700 m.n.m.
Sběr
červenec 2016
Metoda zpracování
mokrá
Stupeň pražení
1,1⁄2 crack
Chuťový profil
Káva s vysokým tělem a vysokou aciditou. Vyznačuje se sladkou chutí s náznaky tmavé čokolády a ovocnou, citrusovou dochutí.


Jen pár námořních mil od ostrova Jáva, obklopen korálovými útesy, se rozprostírá klenot
Indonésie - ostrov Bali. Jako centrum hinduismu je Bali proslulou turistickou destinací,
s exotickými plážemi a kulturou, bohatou na projevy tanečních, sochařských, malířských
a hudebních variací a tradicemi kožedělného a Kovotepeckého umění. Oblast severovýchodu
ostrova, v okolí sopečného kráteru sopky Gunung Batur, zahrnujíc vesnice Penelokan, Toya
Bungkah, Batur, Kedisan, Abung, Songan a Kinatamani, je všeobecně nazývána jako Kintamani.
Kávy odrůdy Arabica se v regionu Kintamani pěstují ve stínu pomerančovníků a mandarinek
v nadmořských výškách mezi 1300 a 1700 m.n.m. Oblast pěstování se vyznačuje vysokou
nadmořskou výškou náhorní plošiny, ohraničené sopkami Batukaru a Agung, přičemž způsob
pěstování představuje světově proslulý tradiční kolektivní systém farmaření, nazývaný Subak
Abian. Vedle hospodářského významu má svůj nesporný religiózní rozměr. Je založen
na hinduistické představě "Tři Hata Karana", označující tři důvody šťastného života.
Vyjadřuje vztah jednotlivce k božstvům, k ostatním členům komunity a v neposlední řadě vůči
životnímu prostředí.


Na Bali je zakázáno používání pesticidů a díky tomu je jakékoli hnojení 100% organické povahy.
Káva Bali Kintamani je výsledkem použití polomokré metody zpracování, která umožňuje
zvýraznění dominantních charakteristik kávy a výjimečnosti její původnosti, která je typická
spíše pro ostrovy Sumatra a Sulawesi. Káva Kintamani je první indonéskou kávou, která získala
chráněné označení geografického původu (r. 2008).


Ve srovnání s robustou, jejíž pěstování na Bali stále převládá, má Arabica výraznější tělo
a nižší aciditu. Většina kávy typu Arabica je pěstována malými vlastníky jen na několika
hektarech půdy, proto je káva shromažďována v menších produkčních kapacitách více
farmáři. Celá produkční oblast je poměrně kompaktní a vzhledem k charakteru náhorní plošiny
se i s ohledem na původ od jednotlivých pěstitelů zásadně neodlišuje. Káva, která se takto
sdruženě zpracovává, je ve svých charakteristikách vyvážená. Specifikum kávy Bali Kintamani
vychází z mokré metody zpracování, čímž si zrna kávy, jejíž kvalita je dána vypěstováním
na sopečné půdě, zachovávají i vizuálně výraznější podobu.

Zde prosím položte Váš dotaz

(nebude zveřejněn)

Podobné produkty